Ad Kamperland

Het seizoen '77/'78 stond voor mij helemaal in het teken van actief zijn in Youth for Christ. Na in de zomer 1977 met een 6 tal Dordtenaren meegeholpen te hebben in de zomeracties van Breda, Leerdam en Schoonhoven ging ik in het najaar en het voorjaar iedere week met Victor van Heusden naar Breda om de bijbelstudies van de daar ontstane groep mee te maken. Ook was ik om de twee weken van de partij in Bergen op Zoom waar we evangeliseerden en koffiebar hielden in de Flora Bastiana, een oude klipper omgebouwd tot koffiebarboot.

Op een regenachtige avond in november reden we naar Breda voor de wekelijkse bijbelstudie. Onderweg vertelde Victor dat 'we iets leuks' gingen doen. Hij had met John Oostdijk het plan opgevat om in augustus 1978 een muziekfestival neer te zetten met het engelse Greenbeltfestival als voorbeeld.

Omdat ik wel heel regelmatig contact met Victor had werd ik al snel ingezet op een aardige klus rondom het festival. Alle koffiebars in de regio Zuid/West Nederland moesten enthousiast gemaakt worden voor het festival. Met dia's en geluidsband liet ik mij door oud klasgenoot Henk van de Berg naar alle koffiebars in het zuidwesten van het land rijden met de boodschap: 'Overal gaan mensen op weg' (het begin van de tekst, de rest? geen idee meer). Muzikale inbreng in dit multimedia spektakel werd verzorgd door Fish Co met hun nummer Beautiful Secret.

Zo'n 15 koffiebars bezochten we in een goede 2 maanden tijd, in juli 'deden' we nog een paar zomerkoffiebars. Wat me nog goed bijstaat is dat in minstens de helft van de presentaties de diaprojector wel vastliep!

Natuurlijk ging ik in de zomer van '78 ook op kamp (jawel, met Victor als kampleider). Met 7 eenden en een volkswagenbus trokken we door Schotland. In die twee weken heb ik blijkbaar zoveel over het komende Kamperland festival gepraat dat ik voor een deel van de schotlandgangers nog steeds bekend ben als Ad Kamperland!

Ook tijdens de opbouw was ik actief. Met drie man waren we verantwoordelijk voor alle elektriciteit op het festival. Als ik het me goed herinner bestond die elektriciteit uit een grote dieselgenerator die om geen last van het geluid te hebben zo'n 200 meter van het podium aan 'gene zijde' van een bossage stond (omringd met strobalen).

Elke programmatent (er waren er 3) werd van stroom voorzien door een klein benzine generatortje, de tenten moesten het dan ook doen met 1,5 kW vermogen. Overigens ruim voldoende voor een prikkabel, een eenvoudige geluidsinstallatie (voor de sprekers) en een filmprojector (voor het nachtprogramma).

Van dit eerste festival herinner ik me vreemd genoeg nog best veel van de optredende artiesten, of, ach zo gek is dat natuurlijk niet. Van een aantal heb ik nog steeds de lp's staan, en die zijn echt aangeschaft nadat ik ze op dat eerste festival heb gezien!

Klappers van het festival waren voor mij Fish Co (en de discussie na hun optreden of dat nou wel kon!) op de zaterdagavond en Ishmael United die het festival op zondagmiddag afsloten.

Was Kamperland '78 het beste festival voor mij? Ach, in ieder geval het eerste en daarmee zijn veel dingen beter blijven plakken dan bij latere festivals. Na de elektriciteit heb ik me nog gestort op het draaien van films, bouwen van podiums en het verstrekken van veel bijzondere kaarten. In 2002 heb ik echt voor het laatst meegewerkt (en dat was dan de 20e keer dat ik er als medewerker bij was, 2 festivals ben ik 'slechts' als bezoeker geweest, 3 heb er ik om diverse redenen overgeslagen) en kom me dus op dat gedenkwaardige 25e festival me nog één keer Ad Kamperland te kunnen voelen!

Heb je een idee, bijdrage of eigen verhaal?
Laat het weten via de site van de Webmaster!