Nutshell

De engelse band Nutshell werd in 1972 opgericht door Paul Field. Hun eerste twee albums stonden vol met easy listening CCM-liederen. De eerste zangeressen waren Pam May-Thiele en Heather Barlow. In 1978 (net na Kamperland??) verlieten zij Nutshell en werden vervangen door Maureen McCafferty (die overigens al meeschreef aan nummers voor Born Again) en Anny McCaig.

De close harmony van de zanger en de twee gevoelige vrouwelijke tegenstemmenstegen wat kwaliteit betreft ver boven het aanbod van rustige christelijke luisterliedjes uit van die tijd.

Op 'Begin Again' maakten de akoestische gitaren voor het eerst plaats voor steviger pop en zelfs rock. Aangemoedigd door het redelijk succes van dat album, ging het volgende album ('Believe it or Not') nog een stukje verder in de up-tempo songs.

Het gehoopte - eventueel seculiere - succes bleef uit, ook toen Cliff Richard het prachtige 'Thief in the Night' van 'Believe it or Not' coverde. Na een hernieuwde poging als RPM en Network III, waarvan de single 'Last train Home' uitkwam, werd de groep opgeheven.

Field richtte zich op zijn verdere loopbaan in het nederlandse Design en inmiddels op een pop-rockende solocariere. De zangere en multi-instrumentalist Maureen McCafferty speelde voor de oprichting van Nutshell in Brightwinter. Ze verleende haar muzikale medewerking aan albums van Fish Co., Steve Goddard, Kevin Gould en Len Magee.

De tweede zangeres van de groep was Annie McCaig. Evanals McAfferty was ze veelvuldig te horen op albums van collega's zoals Kaja, Steve Taylor, John Pantry, Ralph van Manen, Simple Minds, Level42, Helen Shapiro, Adrian Snell en Johnny Markin.

Van de groep kwam vooralsnog geen materiaal uit op cd. Hun platenmaatschappij Mirrh zou er goed aandoen om een compilatie van hun beste werk op cd uit te brengen. Hun muziek is er goed genoeg voor.

Bronnen: Fisk
Jacques Roeleveld
Discografie: 1975 - In your Eyes
1977 - Flyaway
1978 - Begin Again
1979 - Believe it Or not
1981 - The Best of Nuthsell
1981 - Last Train Home (als Network 3)
Webinfo: http://one-way.org/jesusmusic/nutshell.htm
Heb je een idee, bijdrage of eigen verhaal?
Laat het weten via de site van de Webmaster!