Rodney Cordner

Rodney Cordner is een Ierse folkvertolker die zijn wortels heeft in de folkscene van de jaren 60. Hij had in 1965 zijn eerste folkclub waar bier, whisky en gezang de belangrijkste ingredienten zijn. In 1973 kwam Rodney Cordner tot geloof en zei hij zijn oude leven volledig vaarwel, inclusief de muziek.

Toen hij ontdekte dat je ook in de muziek een radicaal christen kunt zijn, begon hij weer op te treden. Toen hij voor het eerst op Greenbelt optrad (1976) kwam zijn eerste CD uit. Cordner werkte in het Verenigd Koninkrijk voor Youth for Christ.

In 1981 begon zijn samenwerking met Jean-Pierre Rudolph. Samen met hem ondernam hij diverse folktours in Nederland, Duitsland en Belgie. Ook trad hij samen met Larry Hogan vaak op op het Christian Artist festival in Dalfsen. Ze maakten folk en debiteerden over hun ‘tegenstellingen’ : Cordner is protestant en Hogan rooms-katholiek.

Only one Name maakt hij samen met Tim Manly. Op de prachtige folkplaat is het fluit- en banjospel van Gordon Manly ook te horen.De albums uit tussen ’83, en ’90 maakte hij op het label van GMI en hij bouwde in een aantal jaren een vaste aanhang in Nederland op.

Zijn visie op muziek maken is in de loop der jaren veranderd. Hij zegt zelf dat hij een irritant, radicaal christenmannetje is geweest. Dweepte hij vroeger met drank, in de jaren tachtig was het Jezus die hij er te pas en te onpas bij sleepte, aldus Cornder. Toen hij Sing for The Song had gemaakt wilde GMI niet meer met hem verder. In de teksten maakte hij het geloof in God niet meer zo expliciet. In de titelsong zingt hij: ‘Sing for the song, not for the record company…’. Hij wilde vanaf deze tijd weer muziek maken om de liedjes, vaak folktraditionals en niet zo zeer meer om er mensen mee tot Jezus te brengen. Hij beschrijft waar gebeurde verhalen. Een gevolg van de keus van deze koerswijziging is dat zijn recentere werk alleen via kleine distribiteurs verkrijgbaar is. Anderzijds is het gevolg ook dat er prachtige traditionele en authentieke folksongs te beluisteren zijn.

De folkmuziek die Rodney maakt is niet aan tijd gebonden. Dat bleek eens te meer bij hun optreden in La Luna op Flevo 2002. Het optreden op het grote podium was wellicht wat tegengevallen maar op die snikhete zaterdagmiddag zat La Luna zat bomvol en hing het publiek aan de lippen van Rodney en Jean-Pierre.

Bron:

Fisk

Discografie: 1970 – Rodney
1976 – Don’t Look Away
1981 – Only One Name
1983 – On the Other Hand
1985 – Up Hill and Down Brae
1987 – We Stand Forgiven
1989 – A Touch of Irish Joy
1990 – Sing For the Song
1993 – Ireland: Sens of Place
1996 – Measure of Dreams
1999 – One of the Few
2001 - Milestones
Weblink: http://www.cordner.net/Rodney/index.htm
Heb je een idee, bijdrage of eigen verhaal?
Laat het weten via de site van de Webmaster!